Yleisön pyynnöstä: Uusi inkkupiirakka, vielä kerran!
Inkluusio edellyttää ohjaajalta kykyä muunnella niitä tapoja, joilla toiminta organisoidaan. Englantilaisten Ken Blackin ja Pam Stevensonin 1990-luvun lopulla kehittelemää Inclusion Spectrum -mallia (suomeksi inkkupiirakka) on vuosien mittaan opittu käyttämään yhteisen toiminnan erilaisten keinojen jäsentämiseen. Inkkupiirakan tavoitteena on lisätä liikettä, haastaa taitavimpia sekä tukea kaikkien oppimista ja osallistumista.
Liikuntaa Kaikille Lapsille -hankkeessa (2002–2008) inkkupiirakka näytti tältä
Uusi, Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n tuottama suomenkielinen inkkupiirakka on heti tämän artikkelin alussa. Vanhan ja uuden piirakan eroja voi havainnollistaa ”pitsasta piirakaksi” -vertauksella. Entinen viipaleiksi piirretty piirakka ohjasi ajattelemaan vammaisurheilua omana pizzaviipaleenaan. Uudessa piirakassa halutaan painottaa, että erilaisia sovellettuja tai vammaisurheilun lajeja, välineitä tai ideoita voi käyttää kaikissa toimintatavoissa.
Avoimessa toiminnassa kaikki osallistuvat samaan peliin tai leikkiin, esimerkiksi leikkivarjo ja jättikuutio tai puhallustikka. Avoin harjoite voi olla esimerkiksi alkulämmittely tai loppujäähdyttely. Avoin toiminta soveltuu kaikille.
Sovelletussa toiminnassa teema tai harjoite on yhteinen, mutta toteutuksessa hyödynnetään erilaisia soveltamisen keinoja.
Rinnakkaisessa toiminnassa muodostetaan tasoryhmiä. Teema tai harjoite voi olla yhteinen, mutta jokainen harjoittelee omalla tasollaan. Esimerkiksi temppuradalla voi olla erilaisia toimintakyvyn mukaisia vaihtoehtoja.
Erillisessä toiminnassa oma vertaispohjalta toimiva liikuntakerho voi toimia matalan kynnyksen starttina liikunnan harrastamiseen. Myös vammaisurheilun ja soveltavan liikunnan omat harjoitusryhmät ovat erillistä toimintaa.
Erilaisia soveltamisen keinoja voi hyödyntää kaikissa toimintatavoissa. Yleisimmin muunnellaan tilaa (sisällä-ulkona, pienempi-suurempi kenttä), tehtäviä tai ohjeita, ja välineitä (pallon koko, väri, helisevä pallo, erilaiset apuvälineet). Vammaisurheilun lajit (maalipallo, istumalentopallo) ja sovelletut pelit ja leikit (vatsalauta-ajokortti, puhallustikka, sisäkurling) tuovat monipuolisuutta kaikenlaiseen harjoitteluun. Samalla ne ovat hyviä asennekasvatuksen välineitä (käänteinen integraatio) erilaisille ryhmille.
Inkkupiirakan taustoja Ota minut mukaan -oppaassa (2004). Kaikki Liikuntaa kaikille lapsille -hankkeen oppaat löytyvät täältä.