Kuukauden vapaaehtoinen: Petra Peltoniemi järjestää liikuntakokeiluja työssään ja vetää soveltavan melonnan ryhmää vapaa-ajallaan
Paralympiakomitean lokakuun Kuukauden vapaaehtoinen Petra Peltoniemi on työskennellyt 17 vuoden ajan neurologisen fysioterapian parissa, järjestää aktiivisesti erilaisia liikuntakokeiluja asiakkailleen ja vetää Tampereen Vihurin soveltavan melonnan ryhmää. Ehdota seuraavaa Kuukauden vapaaehtoista tästä.
Peltoniemi on ansainnut tulla tunnustetuksi Kuukauden vapaaehtoisena siitä huolimatta, että fysioterapeuttina hän periaatteessa tekee ”vain työtään” järjestäessään liikuntakokeiluja ja nähdessään vaivaa asiakkaittensa liikunnan harrastamiseen liittyvien toiveiden toteuttamisessa. Fysioterapeutin työtäkin voi tehdä monella tapaa, ja Peltoniemen tavassa paneutua eri lajeihin ja olla halukas oppimaan uutta on paljon esiin nostamisen arvoista.
Eikä pidä unohtaa hänen varsinaista vapaaehtoistyötään Tampereen Vihurin soveltavan melonnan ryhmän vetäjänä.
– Sekin on lähtenyt työni kautta, eli olen päässyt työssäni jo kauan toteuttamaan kesäisin melontakokeiluja asiakkailleni. Vuosi vuodelta olen oppinut uutta ja innostus on kasvanut. Lopulta kävin ihan melontakurssin ja sen jälkeen olen viiden vuoden ajan toiminut vapaaehtoisena vetäjänä Vihurin soveltavan melonnan ryhmässä, Peltoniemi selvittää.
– Joka kesä ryhmän kanssa tehdään aina uusia oivalluksia! Toivon, että soveltavan melonnan toiminta jalkautuisi myös muille paikkakunnille. Olen ymmärtänyt, että tällaista ei vielä hirveästi muualla ole.
Melonta on yksi lajeista, jota Petra Peltoniemi on harrastanut nuoresta saakka. Muita ovat laskettelu ja sulkapallo, joita molempia hän on myös aktiivisesti vienyt asiakkaitaan kokeilemaan.
– Olennaista liikuntakokeiluissa on, että ei riitä, että olet itse harrastanut kyseistä lajia, vaan sinun täytyy tuntea myös sen soveltavat muodot. Olen esimerkiksi paitsi käynyt soveltavan alppihiihdon ja lumilautailun ohjaajamoduulin myös itse harrastanut laskemista laskettelukelkalla. Olen myös käynyt useita kertoja pelaamassa itse Tampereella VaSuPan parasulkapallovuorolla.
Työssään Peltoniemi lähtee siitä, että asiakkaan kuntoutumisen kannalta on tärkeää kaivaa esiin tämän sisäinen motivaatio itsensä kuntouttamiseen. Siinä mielekkään urheilu- tai liikuntalajin löytäminen on avainroolissa.
– Ihmisten kohtaaminen, kuuntelu, pitkäjänteisyys ja motivointi ovat tärkeitä seikkoja työssäni. Tarvitaan usein luovuutta, kekseliäisyyttä ja ennen kaikkea valmiutta uusien asioiden kokeiluun, jotta kuntoutukseen löytyy mielekkäitä tapoja.
– Kiinnostuksen lajikokeiluun pitää aina lähteä asiakkaasta itsestään, monesti ne ovat sellaisia lajeja, joita asiakas on harrastanut ennen sairastumistaan tai vammautumistaan. Tai sitten lajeja, joita asiakas on aina halunnut kokeilla. Ja kun se pienikin kiinnostus on löytynyt, niin sitten tarvitaan paljon terapeutin työtä sen toteuttamiseen.
"Aina kannattaa kysyä"
Peltoniemi kiittelee vuolaasti työnantajaansa Premius Kuntoutusta, joka tarjoaa työntekijöilleen mahdollisuuden järjestää vapaasti liikuntakokeiluja, sekä kollegoitaan, joiden kanssa liikuntakokeiluja järjestetään. Aina on joku kollega, joka osaa sellaisen lajin, mikä ei ole itselle niin tuttu.
– Lisäksi asiaa auttaa jo ihan sekin, että Kelan vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluvat liikunta- ja harrastekokeilut ja että siellä on tunnistettu sen tärkeys, että asiakas löytää harrastuksen, joka edistää kuntoutusta.
Peltoniemi on tiiviisti yhteydessä seuroihin ja järjestötoimijoihin, jotta lajia kuin lajia päästäisiin kokeilemaan. Kehitysvammaisten Tukiliiton alaisuudessa toimivan Malikkeen toimintavälineiden kotipesän sijaitseminen Tampereella on Peltoniemen mukaan ollut kallisarvoista hänen työnsä kannalta.
– Joka toinen syksy Tampereella järjestetään Apuvälinemessut, ja sieltä on vuosien varrella löytynyt paljon arvokasta tietoa ja uusia kontakteja. Esimerkiksi kalastusreissut esteettömällä veneellä on ollut Apuvälinemessujen kautta viime vuosina löytynyt uusi juttu.
– Itse pitää olla aktiivinen, seurata mitä on tarjolla ja aina kannattaa kysyä, jos joku mietityttää. Keväällä otin yhteyttä Pirkan Pyöräilyn järjestäjiin, jotta saimme asiakkaan kanssa varmuuden, soveltuuko soveltava pyöräilyn reitti varmasti hänelle. Useampi asiakkaistamme oli haaveillut Pirkan Pyöräilystä, mutta kynnys osallistumiseen oli suuri. Yhteistyön tuotoksena pääsimme vaikuttamaan reittivalintaan kollegani Tuuli Lehtimäen kanssa ja näin useampi asiakkaamme sai hienot kokemukset Pirkan Pyöräilystä liikuntakokeilun merkeissä.
Joskus lajikokeilulle voi tarjoutua tilaisuus odottamatta: Tampereen Vesikiitäjät etsi viime kesänä henkilöitä soveltavaan vesihiihtoon ja he ottivat yhteyttä Premiuksen liikuntakokeiluvastaavaan.
– Tiedustelimme asiakkailtamme kiinnostusta ja pian kokeilu jo järjestettiinkin. Kokemus oli antoisa niin asiakkaille kuin järjestäjillekin, ja nyt Tampereen Vesikiitäjät ovat aikeissa kehittää toimintaansa.
– Tietoa on olemassa paljon, mutta sitä ei ole aina helppo löytää. Siksi esimerkiksi Paralympia.fi-sivuilla oleva Löydä oma seura -osio on tosi tärkeä. Sieltä pystyy hakemaan asiakkaille soveltuvia harrastuspaikkoja.
Petra Peltoniemi uskoo, että kuntoutusala ja urheilu- ja liikuntatoimintaa järjestävät tahot voisivat tehdä nykyistä tehokkaampaakin yhteistyötä Suomessa. Se olisi etu ennen kaikkea kuntoutuksen asiakkaille, mutta pitkällä aikavälillä myös esimerkiksi suomalaiselle paraurheilulle, kun harrastajia eri lajeihin löytyisi lisää.
– Terapeutti voi olla asiakkaalle se ainoa henkilö, jonka kautta saa tietoa harrastusmahdollisuuksista. Siksi olisi tärkeää, että terapeuteille olisi ne tiedot helposti saatavissa. Miksei terapeuteille voisi olla esimerkiksi tarjolla koulutuksia, joiden kautta he saavat tietoa lajeista ja ennen kaikkea siitä, mistä lisätietoa löytyy, Peltoniemi pohtii.
– Tiedon etsiminen ja turvallisuusasioiden huomiointi lajikokeiluissa vie aikaa, ja täytyy olla sellainen työnantaja, joka suo terapeutille sen ajan. Meillä Premiuksessa tätä aikaa on tarjolla, ja sen lisäksi meille työntekijöille mahdollistetaan säännöllisesti kokeilutapahtumia eri lajeissa. Nyt keväällä esimerkiksi olimme neurontiimin kanssa jousiammuntakokeilussa, jossa pystyttiin lajin kokeilemisen lisäksi kartoittamaan lajin esteettömyysasioita ja pohtimaan millaisille asiakasryhmille se voisi sopia.
EHDOTA KUUKAUDEN VAPAAEHTOISTA!
Suomen Paralympiakomitea nostaa vapaaehtoistoimijoiden tekemää arvokasta työtä valokeilaan Kuukauden vapaaehtoinen -juttusarjassa, jossa esitellään vapaaehtoistyötä paraurheilun tai soveltavan liikunnan parissa tekeviä henkilöitä.
Kuukauden vapaaehtoinen voi toimia urheiluseuran tai paikallisyhdistyksen riveissä tai olla jollain muulla tavalla tekemisissä paraurheilun tai soveltavan liikunnan kanssa. Kuukauden vapaaehtoinen valitaan sähköisen ilmiantolomakkeen kautta tulleiden ehdotusten joukosta.
Anna oma ehdotuksesi Kuukauden vapaaehtoiseksi tästä
Kuukauden vapaaehtoiseksi ei voi ilmoittaa itseään, vaan ehdotuksen tulee tulla toisen henkilön/tahon tekemänä. Ehdotuksen yhteyteen kirjoitetaan lyhyet perustelut, miksi juuri tämä henkilö olisi hyvä Kuukauden vapaaehtoiseksi.
Jos ehdotat henkilöä tammikuun Kuukauden vapaaehtoiseksi ja hän ei tule valituksi, häntä ei tarvitse ehdottaa uudestaan. Aiemmat ehdotukset huomioidaan tulevien kuukausien valintaprosessissa. Sama henkilö/taho voi ehdottaa myös useampaa Kuukauden vapaaehtoista. Yhteen lomakkeeseen tulee kuitenkin laittaa vain yhden ehdotettavan nimi.
Kuukauden vapaaehtoinen -artikkeli julkaistaan kunkin kuukauden päätteeksi. Ehdotuksia Kuukauden vapaaehtoiseksi voi lähettää milloin tahansa.
Kuukauden vapaaehtoiset
- Tammikuu 2023: maalipallon monitoimimies Erkki Miinala
- Helmikuu 2023: bocciavalmentaja ja -tuomari Laura Huopainen
- Maaliskuu 2023: Special Olympics -ratsastusvalmentaja Maritta Enqvist
- Huhtikuu 2023: SISU Paraicehockeyn joukkueenjohtaja Marika Kurki
- Toukokuu 2023: yleisurheiluvalmentaja Jukka Lahti
- Kesäkuu 2023: taekwondovalmentaja Tea Runnakko-Laitinen
- Heinäkuu 2023: näkövammaisurheilun erikoisseuran Aisti Sportin hallituksen jäsen Henriikka Toivola
- Elokuu 2023: Special Olympics -alppihiihtovalmentaja Tiina Lavanti
- Syyskuu 2023: Oulun Judokerhon sovelletun judon ryhmän valmentaja Arto Kallio
- Marraskuu 2023: HIY:n parasulkapalloryhmän vetäjä Anja Kima
- Joulukuu 2023: Voimisteluohjaaja Iida Laasanen
- Tammikuu 2024: Paraurheilukisojen monitoimimies Pekka Virtanen
HALUATKO TULLA MUKAAN TOIMINTAAN?
Liity Paralympiakomitean vapaaehtoisten listalle tästä
Vapaaehtoiset koulutetaan tapahtumakohtaisesti, ja usein lajista ja työtehtävistä ei tarvitse olla aiempaa kokemusta. Tapahtumista lähetetään viestiä vapaaehtoisille, jotka ovat listalle ilmoittautuneet. Tapahtumien määrä ja vapaaehtoisten tarve vaihtelee.
-
puh. Lähetä sähköpostia