Tunnetko kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -toiminnan Suomessa?
Special Olympics Finland -toiminta tarjoaa kehitysvammaisille lapsille, nuorille ja aikuisille mahdollisuuksia harrastaa ja kilpailla jo yli 20 eri urheilulajissa. Lue lisää toiminnasta ja tilaa myös SO-lehti!
Special Olympics Finland on osa kansainvälistä Special Olympics -järjestöä, joka organisoi ja järjestää urheilutoimintaa kehitysvammaisille henkilöille. Tuttavallisesti lyhennettynä voi kuulla puhuttavan SO-toiminnasta.
Suomessa toimintaa on jo yli 20 lajissa, ja siitä vastaa kattojärjestönä Suomen Paralympiakomitea. SO-toiminnan kautta on mahdollista tulla mukaan harjoittelemaan erilaisille urheiluleireille ja päästä kilpailemaan niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.
Maailman mittakaavassa Special Olympics -toiminta huipentuu maailmankisoihin. Kesä- ja talvimaailmankisat järjestetään samalla neljän vuoden rytmillä kuin olympialaiset ja paralympialaiset, mutta parittomina vuosina.
Toimintaan tullaan usein mukaan tietyn urheilulajin kautta, kun urheiluseurat, kuntien liikuntatoimet ja paikalliset vammaisyhdistykset järjestävät urheilu- ja liikuntatoimintaa kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville henkilöille ympäri Suomea.
Liikunta- ja urheiluleirejä
Special Olympics Finland järjestää yhteistyössä lajiliittojen, urheiluopistojen ja muiden toimijoiden kanssa kehitysvammaisille henkilöille avoimia liikunta- ja urheiluleirejä.
Perheleiri
Perheleiri on 8–13-vuotiaalle kehitysvammaiselle lapselle polku mukaan Special Olympics -toimintaan. Leireillä saa tietoa Special Olympics -toiminnasta, pääsee tutustumaan toisiin perheisiin ja kokemaan vertaisuutta. Ja tietenkin liikkumaan!
Perheleireillä koko perhe touhuaa yhteisesti samalla leiriohjelmalla. Mukaan voi tulla myös sisaruksia.
Special Olympics temppu-, taito- ja tasapaino -leiri
Leiri on avoin kaikille kehitysvammaisille urheilijoille ja vammattomille partner-urheilijoille (ikäsuositus yli 13).
Tällä leirillä harjoitellaan monipuolisesti urheilijan taitoja, tasapainoa ja muita urheilijalle tärkeitä ominaisuuksia. Leirillä ei harjoitella suoraan mitään yksittäistä lajia, vaan kaikkien lajien urheilijoille sopivia harjoitteita.
Leirillä toimitaan itsenäisesti valmentajien ohjauksessa, ja tarvittaessa mukana voi olla urheilijan oma avustaja. Leiriltä saa mukaan harjoitusohjeet kotiharjoittelua varten.
Lajileirit
Lajileirit ovat avoimia kaikille kehitysvammaisille osallistujille (ikäsuositus yli 13), ja Unified-lajeissa myös vammattomille partner-urheilijoille. Leirit sopivatkin myös esimerkiksi sisaruksille ja harrastuskavereille.
Leireille voi tulla sekä kokeilemaan uutta lajia että treenaamaan omaa lajiaan. Uinnissa ja melonnassa vaatimuksena ensikertalaisille on uimataito (vähintään 25 m). Lajileirejä järjestetään sekä usean lajin Special Olympics -monilajileireinä että yhden lajin leireinä.
Seuraa tulevia Special Olympics -leirejä tapahtumakalenterista
Leirikutsut julkaistaan myös Special Olympics -lehdessä.
Oma lehti
Paralympiakomitea julkaisee kaksi kertaa vuodessa ilmestyvää Special Olympics Finland -lehteä. Lehti käsittelee kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville henkilöille suunnattua SO-urheilua ja -liikuntaa sekä nostaa esiin eri lajien urheilijoita.
Lehdet ilmestyvät alkukeväästä ja loppukesästä, ja ne ovat kaikille aihepiiristä kiinnostuneelle täysin maksuttomia.
Tutustu tähän mennessä julkaistuihin lehtiin
Special Olympics -kesämaailmankisat Berliinissä 2023
Sisujengi-nimellä kulkeva 65 urheilijan Suomen joukkue kilpailee kehitysvammaisten urheilun suurimmassa tapahtumassa Special Olympics -kesämaailmankisoissa Saksan Berliinissä ensi kesänä 17.–25. kesäkuuta.
Suomalaisurheilijoita on mukana 13 lajissa: golfissa, keilailussa, yleisurheilussa, uinnissa, judossa, melonnassa, tenniksessä, rytmisessä voimistelussa, ratsastuksessa, purjehduksessa, koripallossa, jalkapallossa ja beach volleyssa.
Kaikkiaan kisoissa urheillaan 26 lajissa. Kisoihin osallistuu noin 7000 urheilijaa ympäri maailmaa.
Lue lisää Berliiniin lähtevästä Sisujengistä
Tällä hetkellä etsitään myös Special Olympics -yhteisön keskuudesta kehitysvammaista henkilöä Suomen kisajoukkueeseen apulaisjoukkueenjohtajan tehtävään.
Lue lisää Special Olympics -toiminnasta