Special Olympics -maailmankisat: Sisujengin joukkuelajeilla juhlapäivä Berliinissä
Suomen joukkueen, Sisujengin, kisarupeama kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä on yhtä päivää myöten paketissa. Lauantai oli Sisujengille todella vilkas ja mitalien täyteinen: kuusi kultaa, kuusi hopeaa ja kolme pronssia. Kaikkiaan Sisujengillä on kahdeksan kisapäivän jälkeen kasassa 54 mitalia.
Lauantaina Berliinissä pelattiin joukkuelajien finaalipelejä, ja Sisujengillä oli finaaliedustusta koripallossa, jalkapallossa ja beach volleyssa.
Naisten Unified-koripallojoukkue, lempinimeltään Sisusudet voitti lauantain finaalissa Egyptin 26–16. Ottelu eteni pitkään tasaisena, kunnes Suomi pelin loppupuolella repäisi riittävän etumatkan. Sisususien paras pistenainen finaalissa oli Tampereen Pyrinnön pitkänhuiskea Lotta Näppi, joka pussitti yhdeksän pistettä.
– En olisi uskonut, että voidaan voittaa kultaa, mutta voitettiin, maailmankisaensikertalainen Näppi iloitsi.
– Apua mikä peli! Oli aika tiukkaa vääntöä, totesi PuHu Junioreiden konkaripelaaja Nette Tuominen, joka oli mukana voittamassa kultaa jo edellisissä maailmankisoissa Abu Dhabissa 2019.
Unified-koripallossa kentällä on samanaikaisesti kolme Special Olympics -urheilijaa ja kaksi vammatonta Unified-partneria. Partnereiden ja pelaajien väliselle dynamiikalle ei ole lajissa tarkkoja sääntöjä, mutta kukaan pelaaja ei saa dominoida kenttätapahtumia.
Maailmankisoissa ja niiden välilläkin käydään Unified-lajeissa jatkuvaa keskustelua siitä, miten lajia tulisi oikeaoppisesti pelata. Suomen Unified-koripallossa niin arvokisoissa kuin kotimaisessa Unified-koripallosarjassakin pidetään korkeassa arvossa Unified-aatteen perusajatusta pelaajien ja partnereiden yhdenvertaisuudesta. Finaalissakin Sisususien pisteistä 14 oli Special Olympics -urheilijoiden ja 12 partnereiden tekemiä.
– Tuntuu aika hyvältä voittaa meidän pelillä. Täällä on ollut aika erilaisia pelejä, mutta me saimme pitää omista periaatteistamme kiinni, Sisususien partneri Elli Marjanen iloitsi.
RoPSin Julia Niska finaalin hattutemppusankari
Unified-periaatteesta piti kiinni myös Sisujengin naisten jalkapallojoukkue voittaessaan lauantain finaalissa Serbian maalein 4–2. Rovaniemen Palloseuran Special Olympics -pelaaja Julia Niska teki hattutempun ja yhden maalin laukoi rangaistuspotkusta partneri Sanna Koskinen, sekin sen jälkeen, kun häntä itseään oli rikottu rangaistusalueella.
– Tein kolme maalia eli hattutempun. Olin hyvissä paikoissa ja hyvin sijoittunut. Sinne ne pallot sitten tulivat, Niska kertasi urotekojaan.
RoPSin alaisuuteen perustettiin soveltavan jalkapallon joukkue vuonna 2016, ja Berliinin kisoissa pelanneet rovaniemeläiset Niska ja Melina Mäkimartti ovat olleet mukana alkuajoista asti.
– En osannut kyllä silloin aikoinaan kuvitella, mihin voi jalkapallourani mennä, Niska puuskahti.
Muutamalle Berliinin voittajajoukkueen pelaajista – Wilma Tornille, Sanna Koskiselle ja Iida Äijölle – kultamitali oli jo uran toinen Special Olympics -maailmankisoissa. Naisten Unified-jalkapallojoukkue voitti kultaa edellisen kerran Los Angelesin kisoissa vuonna 2015.
– Vaikka on yhdet aikaisemmat kisat, niin kyllä nämä joka kerta yllättävät positiivisesti. Niin paljon uusia, ihania kokemuksia täältä saa, Iida Äijö vakuutti.
Beach volley -joukkue nautti yleisön kannustuksesta
Sisujengillä oli lauantaina mahdollisuudet joukkuelajien triplakultaan, kun kori- ja jalkapallon lisäksi myös miesten Unified -beach volley -joukkue pelasi finaalissa. Miehet joutuivat kuitenkin taipumaan Arabiemiraateille erin 0–2 (9–21, 15–21).
– Ihan mukavat fiilikset jäi, vaikka hävittiin, totesi jo seitsemänsiin maailmankisoihinsa osallistunut lahtelainen Heikki Töyrylä.
– Hyvä taistelu, saatiin tuohon toiseen erään hyvä draivi päälle ja annettiin kyllä kaikkemme kentälle. Oli hieno pelata ja mahtava yleisö oli, tamperelaispartneri Janne Sikiö jatkoi.
”En ymmärrä mistä tämä vauhti tuli”
Uinnissa oululainen Jenny Kukkonen voitti kultaa 100 metrin vapaauinnista ennätysajallaan 1.39,82.
– Kyllähän se tunteet pisti pintaan. Jo palkintojenjaossa meinasi alkaa itkettää, mutta pidin aika hyvin ne pois. Mutta kun tulin palkintopallilta, niin sitten ne kyynelet tulivat, Kukkonen kertasi.
– Olen vieläpä sairastellut, käytännössä eilisen päivän maannut vain, joten en ymmärrä, mistä se vauhti tänään edes tuli. Olin aivan varma, että olen viimeinen ja että aika tulee olemaan jotain yli kaksi minuuttia, mutta ei se sitten ollutkaan. Vissiin se lepopäivä auttoi, hän jatkoi.
Kaksi mitalia Berliinistä voittaneella Kukkosella on kilpauinti verissä, sillä hänen tätinsä on takavuosien paralympiavoittaja, näkövammainen uimari Eeva-Riitta Fingerroos.
– Eve soitti tässä yksi päivä minulle ja sanoi, että paljon tsemppiä ja etähaleja ja sellaisia, Kukkonen kertoi.
Kokkolalaisuimari Andreas Lindqvist voitti uransa ensimmäisen maailmankisamitalin, kun hän sijoittui pronssille 25 metrin selkäuinnissa.
– Selkäuinnissakin on täällä paukkunut omat ennätykset joka kerta, kun on uitu. Sama homma oli vapaauinnissakin. Olen miettinyt, mistä se johtuu. Ehkä olen tehnyt jotain oikeita liikkeitä ja kädet ovat menneet oikeaan suuntaan ja jalatkin menneet oikein, eli potkineet ylöspäin, Lindqvist sanoi.
– Hyvillä fiiliksillä voi pian alkaa palata Kokkolaa kohti, ja ehkä toriakin kohti. Kaupunginjohtajalle terveisiä, että torilla tavataan, hän naurahti.
Purjehtijoilla mitalinhohtoinen lopetus urakalle
Unified-purjehduksessa Sisujengillä oli kisoissa kaksi parivaljakkoa. Espoolainen Bea Westerstråhle ja helsinkiläinen Mari Aarnio voittivat omassa divisioonassaan kultaa. Lahtelainen Toivo Laiho ja helsinkiläinen Roope Tervonen ylsivät omassaan hopealle.
– Edellinen purjehduspäivä oli meiltä tosi hyvä, joten tänään ajettiin vähän varman päälle, ettei tule ainakaan mitään vahinkoja. Se riitti hyvin voittoon, partneriurheilija Mari Aarnio sanoi.
Westerstråhle ja Aarnio purjehtivat parina jo neljä vuotta sitten Abu Dhabin maailmankisoissa, joista tuomisina oli hopeaa. Nyt mitali kirkastui kullaksi.
– Oli tosi kiva huomata, että nyt pysyttiin tosi paljon paremmin myös muiden divisioonien purjehtijoiden vauhdissa. Oli iloinen yllätys, että oltiin niinkin hyviä. Olen tosi ylpeä meidän kehittymisestämme, Aarnio totesi.
Laiholla ja Tervosella edellinen purjehduspäivä oli hankala ja pinna sen jälkeen kireällä. Lauantain onnistumiset ja niiden ansiosta tullut hopeasija saivat hymyt takaisin kaksikon huulille.
– Tämän eteen on tehty valtavasti töitä ja monta vuotta treenattu Roopen kanssa, joten on se hienoa päästä palkintosijoille, Laiho iloitsi.
Laihon ja Tervosen kisavalmistautumiseen oman mausteensa on antanut jo vuonna 2020 alkanut saksalaisen tuotantoyhtiön vetämä All Inclusive -dokumenttielokuvaprojekti, jonka yksinä päähenkilöinä parivaljakko oli.
Seurantadokumentti sai ensi-iltansa Saksassa juuri Berliinin kisojen alla, ja kisojen aikanakin kuvattiin vielä lisämateriaalia myöhemmin julkaistavaan pidempään versioon, johon otetaan mukaan myös dokumentin urheilijoiden kisojen aikaisia edesottamuksia. Kuvausryhmä oli paikalla lauantaina Laihon ja Tervosen pokatessa hopeamitalit.
– En oikein tiennyt, mihin tuli lähdettyä silloin muutama vuosi sitten. Onhan se ollut tosi raskasta, mutta myös palkitsevaa. Siistiähän tämä on ollut, Laiho sanoi.
Matti Hämäläinen sanattoman tyytyväinen
Ratamelonnassa Sisujengi voitti lauantaina neljä mitalia. Miesten kajakkiyksiköiden 500 metrillä nastolalainen Matti Hämäläinen ja espoolainen Jesse Honkonen ottivat kaksoisvoiton. Naisten vastaavalla matkalla tamperelainen Anni Aalto vei kultaa ja hämeenlinnalainen Minna Palonen sai pronssia.
– Tietysti olen kyllä sanaton, mutta voin olla sanattoman tyytyväinen. Sanat eivät oikein riitä kertomaan, miten tyytyväinen minä ylipäänsä olen, kisojen tuplakultamitalisti Hämäläinen lausui.
– Vähän tämän päivän kisojen jälkeen oli veto pois, mutta toinen hopeamitali kuitenkin, totesi 500 metrin kisan kakkonen Jesse Honkonen.
Matti Hämäläisen lisäksi melonnasta kaksi henkilökohtaista kultaa Berliinissä voitti myös Anni Aalto.
– Kultamitaleja tuli, 200 ja 500 metriltä. Melonta on ollut tällä reissulla parasta. En vielä tiedä, mitä teen, kun menen kotiin Tampereelle, mutta aion mennä pian melomaan, Aalto sanoi.
– Olen aika hyvin tyytyväinen kisoihin, kun tuli kultaa ja pronssia. Nämä 500 metrin kisat ovat aika rankkoja, tänään oli sivutuulikin. Kotona Hämeenlinnassa aion nukkua oikein kunnolla, kun täällä on pitänyt herätä tosi aikaisin. Aion myös mennä vanhempieni kanssa mitalisaunaan, yksikön 500 metrin kisan pronssimitalisti Minna Palonen totesi.
Suomalaismelojat kisasivat lauantaina myös kajakkikaksikoiden 500 metrin kisassa. Aalto ja Palonen sijoittuivat neljänneksi ja Hämäläinen ja Honkonen viidenneksi.
– Meillä meni Jessen kanssa välillä vähän miekkailuksi, kun melat kalisivat yhteen, Hämäläinen sanoi.
”Hoppee ei ollut häppee” Elmeri Haukikarille
Keilailussa turkulainen Elmeri Haukikari voitti miesten henkilökohtaisessa kilpailussa oman divisioonansa hopeaa. Rovaniemeläinen Ukko Törmänen sai omasta divisioonastaan pronssia.
– Sellainen klassinen sanonta on, että ”hoppee ei oo häppee”. Kolmen mitalin saalis näistä kisoista maistuu kyllä, mutta kun pääsen koti-Suomeen, niin laitan keilapallot pariksi kuukaudeksi jäähylle ja menen loppukesäksi mökille Turun saaristoon, Haukikari linjasi.
Haukikarin saldo kisoista oli kultaa joukkuekisasta, hopeaa singlekisasta ja pronssia parikilpailusta. Ukko Törmänen sai kullan ja kaksi pronssia.
– Toivottavasti kotikaupungissa Rovaniemellä on sitten juhlat luvassa, Törmänen totesi.
Tommi Tyynilä oli positiivisesti ihmeissään palkintopallilla
Tenniksessä helsinkiläinen Tommi Tyynilä hävisi päätöspelissään Georgian Giorgi Didialle erin 0–4, 0–4. Palkintojenjakoon mentäessä Tyynilä luuli vielä sijoittuneensa kuudenneksi, mutta luokkamuutosten vuoksi sijoitus paranikin useammalla pykälällä ja hän sai hopeaa.
– Olin aivan ihmeissäni, että mitä olen tehnyt, kun olen ansainnut hopeaa. Ihmettelin, miten astuin kakkospallille, mutta siinä sitten vilkuttelin yleisölle kiitokset tästä saavutuksesta, Tyynilä kertasi.
Neljä vuotta sitten Abu Dhabin maailmankisoissa Tyynilä sijoittui neljänneksi, joten uran ensimmäinen maailmankisamitali maistui mainiolle.
– Pelasin hyvää ja rehtiä peliä. Tuli pari virhettä tehtyä, mutta sain myös lyötyä palloja rajojen sisälle, Tyynilä sanoi.
Tapaninen selätti jännityksen ja voitti judohopeaa
Judossa Sisujengin viimeinen urheilija tatamilla oli lahtelainen Sanna-Maarit Tapaninen. Hän ylsi omassa divisioonassaan hopealle.
– Olen tosi innoissani! Ensin jännitti, mutta sitten kun toinen matsi alkoi, niin ei enää ollenkaan jännittänyt. Tällä reissulla on ollut tosi kivaa. Lyhtykulkue isäntäkaupunkivierailulla ja avajaiset ovat olleet kohokohtia, Lahden Judoseuran judoka kertoi.
Ratsastuksessa espoolainen Klaus Müller sijoittui Working Trails -tehtäväratsastuksessa kuudenneksi. Koko Sisujengin viimeisestä urheilusuorituksesta Berliinin maailmankisoissa vastaa sunnuntaiaamuna vihtiläinen Toomas Lahtinen, joka kilpailee Suomen Special Olympics -historian ensimmäisenä ratsastajana maailmankisojen esteratsastuksessa.
Maailmankisojen päättäjäisiä vietetään sunnuntai-iltana Berliinin keskustassa, Brandenburgin portin ympäristössä. Sisujengi palaa Suomeen maanantaina. Lento Berliinistä laskeutuu Helsinki-Vantaalle kello 16.05.
Special Olympics -kesämaailmankisat, Berliini, Saksa 17.–25.6.2023
8. kilpailupäivän tuloksia
Jalkapallo
Unified-jalkapallo, naiset
Divisioona 2
Loppuottelu
- Serbia–Suomi 2–4 (1–2)
- Suomen maalit: Julia Niska 3, Sanna Koskinen
Suomen joukkue: Sandra Ramberg, Melina Mäkimartti, Wilma Torni, Janette Teerenmaa, Kia Linturi, Julia Niska, Iida Äijö, Sanna Koskinen, Ida Mäkelä, Pihla Jokinen, Jenni Summanen. Valmentajat: Jarmo Pelli, Maria Olkkola, Felicia Gröning
Koripallo
Unified-koripallo, naiset
Divisioona 2
Loppuottelu
- Egypti–Suomi 16–26
- Suomen pisteet: Lotta Näppi 9, Elli Marjanen 7, Emma Kivistö 5, Tiia Lehto 4, Nette Tuominen 1
Suomen joukkue: Nasra Osman, Heidi Sillanpää, Lotta Näppi, Nette Tuominen, Tiia Lehto, Iida Kivisaari, Elli Marjanen, Emma Kivistö, Iina Takala, Veera Sääski. Valmentajat: Milla Haglund, Carola Busi, Pirjo Pellikka
Beach volley
Unified -beach volley, miehet
Divisioona 1
Loppuottelu
- Arabiemiraatit–Suomi 2–0 (21–9, 21–15)
Suomen joukkue: Saku Suikkanen, Heikki Töyrylä, Mika Ahonen, Kalle Tolvanen, Jukka Lehti, Janne Sikiö. Valmentajat: Päivi Pohjalainen, Triin Koivunen
Uinti
Miehet
25m selkäuinti, divisioona B1
- 1. Stefan Strauss Itävalta 33,91
- 2. Bahaa Diab Syyria 37,92
- 3. Andreas Lindqvist Suomi 45,62
Naiset
100m vapaauinti, divisioona A2
- 1. Jenny Kukkonen Suomi 1.39,82
- 2. Madeline Fox Australia 1.46,25
- 3. Vanda Kracunova Slovakia 1.46,56
- 4. Sheena Ung Malesia 1.47,70
- 5. Shania Surujbally Trinidad ja Topago 1.50,60
- Dallana Castillo Mendoza Honduras hylättiin.
Melonta
Naiset, K1, 500m, divisioona 3
- 1. Anni Aalto Suomi 3.56,55
- 2. Michelle O’Kane Irlanti 4.06,06
- 3. Minna Palonen Suomi 4.13,34
Miehet, K1, 500m, divisioona 5
- 1. Matti Hämäläinen Suomi 3.56,45
- 2. Jesse Honkonen Suomi 4.25,81
- 3. David Leiva Costa Rica 4.33,66
K2, 500m, divisioona 1
- 1. Georgios Vogiatzis/Georgios Psathas Kreikka 3.08,65
- 2. Ignas Bliujus/Deividas Labutis Liettua 3.23,62
- 3. Edwin Mora/Viviana Guerra Costa Rica 3.49,13
- 4. Anni Aalto/Minna Palonen Suomi 3.50,88
- 5. Jesse Honkonen/Matti Hämäläinen Suomi 4.01,41
Purjehdus
Taso 2, divisioona 2
- 1. Saksa 6 sijoituspistettä
- 2. Suomi (Toivo Laiho/Roope Tervonen) 9
- 3. Arabiemiraatit 13
Taso 2, divisioona 3
- 1. Suomi (Bea Westerstråhle/Mari Aarnio) 6
- 2. USA 10
- 3. Saksa 12
Tennis
Kaksinpeli
Miehet, taso 4, divisioona 1B
Loppuottelu
- Tommi Tyynilä Suomi–Giorgi Didia Georgia 0–4, 0–4
Loppujärjestys
- 1. Giorgi Didia Georgia
- 2. Tommi Tyynilä Suomi
- 3. Zafar O’Loughlin Bermuda
- 4. Dimitar Tenchev Bulgaria
Ratsastus
Working Trails
Divisioona 5
- 1. Marco Sohr/Holli Saksa 81.250
- 2. Viktor Hristov/Lady Bulgaria 77.500
- 3. Christian Stickel/Amelie Saksa 76.250
- 4. David Hofmann/Querida-Quamira Itävalta 72.500
- 5. Lea Perren/Tenno Sveitsi 68.750
- 6. Klaus Müller/Dancer Suomi 61.250
- 7. Veliko Velikov/Charisma Bulgaria 50.000
Keilailu
Singlekilpailu, miehet
Divisioona 61
- 1. Abdulla Marsal Bahrain 519
- 2. Elmeri Haukikari Suomi 514 (161-167-186)
- 3. Rene Schoening Saksa 463
- 4. Zhao Yang Lin Singapore 461
- 5. Kenneth Lopez Escobar Guatemala 447
- 6. Jonas Herczeg Unkari 362
Divisioona 65
- 1. Philip Gruppetta Malta 629
- 1. Miguel Lepper Saksa 629
- 3. Ukko Törmänen Suomi 502 (152-159-191)
Judo
Naiset
Divisioona 30c
- 1. Amal Ibrahimi Belgia
- 2. Sanna-Maarit Tapaninen Suomi
- 3. Denise Pronk Hollanti
Sisujengin mitalit 8/9 kilpailupäivän jälkeen
23 KULTAA
- Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, all around -kisa, taso 2, div. 1.2.1
- Saga Hänninen, rytminen voimistelu, all around -kisa, taso 4, div. 2
- Tuulikki Jauhiainen, rytminen voimistelu, vanneohjelma, taso 1, div. 2.3.3
- Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, naruohjelma, taso 2, div. 1.2.1
- Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
- Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, vanneohjelma, taso 2, div. 1.2.2
- Veera Luhtanen, rytminen voimistelu, keilaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
- Katariina Friman, rytminen voimistelu, vanneohjelma, taso 2, div. 1.2.1
- Saga Hänninen, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 4, div. 2
- Elmeri Haukikari, Johanna Koskinen, Iina Lumiala, Ukko Törmänen, keilailu, joukkuekilpailu, div. 2
- Carola Pihlajamäki, yleisurheilu, keihäänheitto, div. 1
- Anni Aalto, melonta, K1 200m, div. 3
- Minna Palonen, melonta, K1 200m, div. 4
- Matti Hämäläinen, melonta, K1 200m, div. 5
- Nea Tilli, yleisurheilu, kuulantyöntö, div. 1
- Carola Pihlajamäki, yleisurheilu, kuulantyöntö, div. 2
- Ville Lipsanen, golf, taso 5, reikäpeli, div. 4
- Jenny Kukkonen, uinti, 100m vapaauinti, div. A2
- Anni Aalto, melonta, K1 500m, div. 3
- Matti Hämäläinen, melonta, K1 500m, div. 5
- Bea Westerstråhle/Mari Aarnio, Unified-purjehdus, taso 2, div. 3
- Naisten Unified-koripallojoukkue, div. 2
- Naisten Unified-jalkapallojoukkue, div. 2
18 HOPEAA
- Katariina Friman, rytminen voimistelu, all around -kisa, taso 2, div. 1.2.1
- Tuulikki Jauhiainen, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 1, div. 2.3.2
- Tuulikki Jauhiainen, rytminen voimistelu, naruohjelma, taso 1, div. 2.3.3
- Katariina Friman, rytminen voimistelu, naruohjelma, taso 2, div. 1.2.2
- Katariina Friman, rytminen voimistelu, nauhaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
- Saga Hänninen, rytminen voimistelu, keilaohjelma, taso 4, div. 2
- Ville Pere, yleisurheilu, 1500m, div. 2
- Toomas Lahtinen, ratsastus, English Equitation, taso A, div. 1
- Jesse Honkonen, melonta, K1 200m, div. 6
- Nea Tilli, yleisurheilu, pituus, div. 2
- Alina Skog, judo, div. 26c
- Inka-Johanna Kolhinoja, uinti, 50m vapaauinti, div. 2
- Jesse Honkonen, melonta, K1 500m, div. 5
- Tommi Tyynilä, tennis, kaksinpeli, taso 4, div. 1B
- Sanna-Maarit Tapaninen, judo, div. 30c
- Elmeri Haukikari, keilailu, singlekilpailu, div. 61
- Toivo Laiho/Roope Tervonen, Unified-purjehdus, taso 2, div. 2
- Miesten Unified -beach volley -joukkue, div. 1
13 PRONSSIA
- Saga Hänninen, rytminen voimistelu, naru-/vanneohjelma, taso 4, div. 2
- Katariina Friman, rytminen voimistelu, keilaohjelma, taso 2, div. 1.2.1
- Elmeri Haukikari/Ukko Törmänen, keilailu, miesten parikilpailu, div. D13
- Johanna Koskinen/Iina Lumiala, keilailu, naisten parikilpailu, div. D20
- Inka-Johanna Kolhinoja, uinti, 50m selkäuinti, div. 2
- Jenny Kukkonen, uinti, 100m selkäuinti, div. 1
- Ville Pere, yleisurheilu, 3000m, div. 2
- Petra Kujansuu, judo, div 31c
- Ilona Koskinen, ratsastus, Working trail, taso B(I), div. 7
- Johanna Koskinen, keilailu, singlekilpailu, div. 47
- Andreas Lindqvist, uinti, 25m selkäuinti, div. B1
- Minna Palonen, melonta, K1 500m, div. 3
- Ukko Törmänen, keilailu, singlekilpailu, div. 65
Tutustu Suomen joukkueeseen, Sisujengiin
Suomen joukkueen kisa-aikataulu
Tue sisujengiläisten Berliinin matkaa ja loppuvuoden Special Olympics -toimintaa Suomessa:
-
puh. Lähetä sähköpostia