Saku Suikkanen valmistautuu seitsemänsiin Special Olympics -maailmankisoihinsa – ”Lentopallo on antanut hänelle lähes kaiken”

Saku Suikkanen

Koski Tl on parintuhannen asukkaan varsinaissuomalainen kunta, jossa lentopallo on suosittu laji. Sitä on harrastanut nuoresta saakka myös Saku Suikkanen, 48. Hän on yksi Suomen joukkueen kokeneimmista urheilijoista 17.–25.6. käytävissä kehitysvammaisten Special Olympics -maailmankisoissa Berliinissä. Suikkanen pelaa Saksassa Unified -beach volleyta, jossa samassa joukkueessa pelaa kehitysvammaisia urheilijoita ja vammattomia Unified-partnereita.

Suikkanen lähti peruskoulun jälkeen Koskelta Etelä-Pohjanmaalle ensin Lehtimäen opistoon ja sen jälkeen Alavuden erityisammattikouluun. Alavudella vaikutti tuolloin 1990-luvun alkupuolella opettajana innokas lentopallomies Jari Asiala. Hän kokosi ammattikoulun oppilaista lentopalloporukan, johon raamikas Suikkanenkin itseoikeutetusti kuului.

– Tykkään iskeä palloa. Se on lentopallossa parasta, Suikkanen toteaa.

1990-luvulla lentopallo oli muutenkin vahvassa nosteessa kehitysvammaisten urheilulajina Suomessa. Erityisesti satakuntalaiset Maija Nyström ja Eija Helander-Nieminen kehittivät lajia aktiivisesti, ja vuosittain pelatut erityishuoltopiirien väliset lentopalloturnaukset olivat suosittuja.

Kesällä 1995 Suomesta lähti ensimmäistä kertaa joukkue kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisoihin, jotka käytiin Yhdysvaltain New Havenissa. Mukana oli myös lentopallojoukkue, jossa pelasivat muun muassa nuoret Saku Suikkanen ja Heikki Töyrylä. Samat herrat ovat 28 vuotta myöhemmin lähdössä pelaamaan beach volleyta Berliinin maailmankisoihin.

Alavudella samaan aikaan opiskelleet Suikkanen ja lahtelainen Töyrylä ovat olleet mukana yksiä kisoja vaille kaikissa kesämaailmankisoissa, joihin Suomi on osallistunut: 1995 New Havenissa, 1999 North Carolinassa, 2003 Dublinissa, 2007 Shanghaissa, 2011 Ateenassa ja 2015 Los Angelesissa. Vain vuoden 2019 Abu Dhabin kisat jäivät heiltä väliin. Lisäksi he ovat olleet lukuisissa pienemmissä Special Olympics -kisoissa eri puolilla Eurooppaa.

– Tykkään kyllä matkustaa, ja on ihan mukava mennä Saksaankin, ei sen puoleen, Saku Suikkanen toteaa.

Sakun isä, pitkäaikainen Koski Tl:n kunnanjohtaja Aimo Suikkanen arvioi lentopalloilun tuoneen valtavasti sisältöä poikansa elämään.

– Koen, että se on antanut hänelle lähes kaiken: osallisuuden yhteiskuntaan, kaveripiirin ja muita todella läheisiä ihmisiä, porukan, joka ymmärtää ja arvostaa toisiaan, Aimo Suikkanen luettelee.

– Vuonna 2011 kisat oli Ateenassa ja päättäjäisiä vietettiin alkuperäisellä, historiallisella olympiastadionilla. Se oli upea tilaisuus ja Saku oli yhdessä joukkueenjohtajana silloin toimineen Maija Nyströmin kanssa Suomen joukkueen edustajana urheilijamarssilla. Se on jäänyt painavana mieleen, hän jatkaa.

Nykyään Saku Suikkanen asuu Salossa, työskentelee lähinnä kuormalavoja tekevässä yrityksessä ja käy kerran viikossa pelaamassa Seija Mäyrän vetämässä Salon Viestin lentopalloryhmässä. Lentopallon lisäksi lähellä Sakun sydäntä on musiikki, erityisesti yksi tietty artisti.

Kantolan Eijaa kuuntelen paljon ja käyn usein keikoillakin, Saku sanoo.

– Aina jos on 50 kilometrin säteen sisällä Eijan keikka, niin Saku on paikalla. Ja saa joka kerta keikan jälkeen halauksenkin, Aimo-isä vahvistaa.

Tutustu Sisujengiin, Suomen joukkueeseen Berliinin Special Olympics -kesämaailmankisoihin

Berliinin maailmankisojen kisasivustolle

 

Lue lisää:

Kuukauden vapaaehtoinen: Jukka Lahti on kiertänyt kehitysvammaisten yleisurheilijoiden kanssa ympäri maailmaa – kesäkuussa edessä on kahdet isot kisat

Kehitysvammadiagnoosi avasi Inka-Johanna Kolhinojalle uuden maailman – nyt hän valmistautuu Special Olympics -maailmankisoihin Jani Sievisen tuella

Toomas Lahtinen ensimmäisenä suomalaisena Special Olympics -maailmankisojen esteratsastukseen

Liikkuminen on Special Olympics -urheilija Anni Aallolle konkreettisesti lääkettä