Kuntokuun viikkovinkki 4: Liikunta ja osteoporoosi
Erilaiset elämäntilanteet, liikuntarajoitteet tai -vammat voivat haastaa liikkumista suositusten mukaisesti. Tärkeää on kuitenkin liikkua ja löytää oma liikkumisen tapa.
Liikunnalla on suuri merkitys luuston kunnon ja osteoporoosin ennaltaehkäisyn kannalta. Luuston terveydestä tuleekin huolehtia iästä riippumatta. Samalla tulee muistaa, että myös osteoporoosia voi hoitaa: koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista.
Mitä on osteoporoosi? Luuston tavanomaista runsaampaa haurastumista kutsutaan osteoporoosiksi. Tällöin luun lujuus on alentunut, luun rakenne heikentynyt ja murtumariski lisääntynyt. Osteoporoosin esiastetta kutsutaan osteopeniaksi, jolloin luun lujuus on jonkin verran alentunut. Osteoporoosin omahoito on luustoterveellisten elintapojen ylläpitämistä päivittäisessä arjessa. Tässä muutamia syitä, jotka voivat olla osteoporoosin taustalla: vaihdevuodet (hormonituotanto), ikääntyminen, perinnöllinen alttius, sairaus ( keliakia, reuma, diabetes), lääkitys (kortisonihoito, syöpähoidot).
Osteoporoosia sairastavalle löytyy erilaisia liikuntavinkkejä esimerkiksi Luustoliiton liikuntamateriaaleista. Lisäksi Osteoporoosin itsehoitopolulta löytyy lisätietoa muun muassa liikunnan luustovaikutuksista sekä kaatumisen ehkäisyn merkityksestä. Tutustu materiaaleihin ja innostu liikkeelle!
Julkaisu on osa helmikuussa 2023 Paralympiakomitean, Luustoliiton ja Akson ry:n kanssa toteutettavaa Kuntokuu-kampanjaa. Osana kampanjaa järjestetään myös arvonta, ja lisätietoa kampanjasta ja arvonnasta löydät Kuntokuun verkkosivuilta.