Frisbeegolf – ulkoilua ja yhdessä oloa!
Monet muistavat tuon muovisen lautasen kaltaisen välineen lapsuudesta, jota heiteltiin vanhempien ja kavereiden kanssa. Aloittaessa ei heittokäsi ollut vakaa ja varma ja niinpä suuntaus oli haastavaa mutta hauskaa. Jossain vaiheessa frisbee jäi ja tuli uutta välinevalikoimaa ulkopeleihin. Vuosien jälkeen on hauska nähdä kaupunkiympäristöissäkin metallikoreja, joihin erivärisiä frisbeetä koittavat saada niin isot kuin pienetkin. Kyseessä on siis frisbeegolf. Oletko kokeillut jo kotipaikkakuntasi frisbeegolfratoja?
Frisbeegolf on peli, jonka perusperiaate on sama kuin perinteisessä golfissa: tavoitteena on päästä radan alusta loppuun mahdollisimman vähin heitoin. Pienimmän tuloksen saanut voittaa. Rata koostuu väylistä, joiden pelaaminen aloitetaan avauspaikalta eli tiiltä ja ne päättyvät maalikoriin. Frisbeegolfradat ovat tyypillisesti 9- tai 18-väyläisiä. (Kokonaismittainen rata on 18 väylää) Radat ovat tyypillisesti puustoisilla alueilla, joissa on vaihteleva maasto, joka tarjoaa luonnollisia esteitä kiekon lentoradalle. Nämä esteet ovat olennainen osa peliä, joten pelaajien ei tule muuttaa näitä esteitä vähentääkseen väylän haastavuutta. Pelaaminen lähes kaikilla radoilla on ilmaista. Lisätietoa lajista voi lukea Frisbeegolfliiton sivuilta.
Monella paikkakunnalla on hyviä ja maksuttomia frisbeegolfratoja, joiden opastukseen saa apua esimerkiksi kaupungin liikuntatoimelta tai paikalliselta frisbeegolfseuralta. Radat saattavat olla haasteellisia eikä niin esteettömiä, mutta silloin voi pelata vain osan radasta. peli on hauskaa porukassa ja tulee ulkoiltua pelin tiimellyksessä.
Seuraavana Mikkelin Seudun Invalidien tapaus, jolla frisbeegolfin ilosanomaa ja pelaamista on viety eteenpäin. Vuonna 2015 Mikkelin Seudun Invalidien yhdistys haki Startti-stipendiä, joka on VAU ry:n ja Tukilinjalehden myöntämä stipendi. Yhdistyksen tavoitteena oli aloittaa frisbeegolftoiminta. Kun stipendi myönnettiin, niin he rakensivat frisbeegolfradan yhdistyksen kesäpaikkaan Lahdenpohjaan.
– Rata on käytössä keskiviikkoisin peli-illoissa. Käytössä on kolme koria. Kirjaamme tulokset ylös ja parhaat palkitaan kesäkauden päättäjäisissä. Rata täytyy olla tasaisella alueella, että myös pyörätuolissa olevat voivat osallistua. Osallistujia on ollut viimekesänä noin kymmenen peli-illassa. Meillä harrastus ei vaadi muuta kuin saapuu vain paikalle ja pystyy heittämään. Rataa voi muunnella. Hankalin juttu on se, että nuoria puuttuu. Yhdistyksen kannalta on hyvä, kun saatiin uusi laji entisten lisäksi. Muut lajit ovat puhallustikka, tikka, renkaanheitto, ammunta ja boccia, kertoo Seppo Sariola Mikkelin Seudun Invalidiyhdistyksestä.