Sitran asiantuntijan arvio: Paralympiarahaston varainhankinta paraurheiluun ja liikuntaan lisää yhteiskunnallista tasa-arvoa
Elokuun lopussa avattu Paralympiarahasto on Paralympiakomitealle yksi keino kantaa taloudellista vastuuta inkluusion lisäämisessä liikunta- ja urheilumaailmaan. Sitran asiantuntija vahvistaa rahaston avaamisen Paralympiakomitean tuoreimpana Planet Act -tekona.
Suomen Paralympiakomitea avasi elokuussa Tokion paralympialaisten aikaan uuden Paralympiarahaston, johon kerätään varoja yhdenvertaisen liikuntakulttuurin ja paraurheilumahdollisuuksien kehittämiseen Suomessa. Rahastoon voivat lahjoittaa kaikki asiasta kiinnostuneet, niin yksityishenkilöt kuin yritykset ja yhdistyksetkin.
Paralympiakomitean vastuullisuusohjelmaan kuuluu niin yhteiskunnallisen, ympäristö- kuin taloudellisen vastuun kantaminen. Vastuuta ei haluta kantaa vain kauniilla sanoilla, vaan toteuttaa konkreettisten tekojen kautta. Siksi kunkin tavoitteen eteen tehdyt teot annetaan arvioitavaksi yritysten ja yhdistysten vastuullisuustekoja mittaavan The Planet Companyn puolueettomalle asiantuntijaverkostolle.
Paralympiarahaston perustamisen vaikuttavuuden arvioi The Planet Companylle Sitran projektijohtaja, yritysvastuun alalla kokenut Markus Terho, joka on urallaan työskennellyt muun muassa Nokian globaalin kestävän kehityksen johtajana.
- Kansallisen varainhankinnan organisoiminen sitä varten, että vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia olla aktiivisia ja osallistua urheiluun parannetaan, lisää tasa-arvoa yhteiskunnassa, Terho toteaa arviossaan.
- Paralympiarahston kaksitahoinen fokus tukea sekä yksittäisiä liikkujia tai paraurheilijoita että esimerkiksi urheiluseuroja mahdollistaa joustavat ja erilaisiin tilanteisiin soveltuvat ratkaisut tuen kohdistamisessa.
Terho antaa Paralympiarahaston avaamiselle pisteitä etenkin sen innostavuudesta.
- Jotta voimme aidosti tuoda lisää liikuntamahdollisuuksia henkilöille, joilla on jokin vamma, ja sitä kautta avata yhä useammalle polun myös tavoitella menestystä paraurheilussa, meidän on autettava suomalaista liikunnan ja urheilun kenttää myös taloudellisesti, sanoo puolestaan Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen.
- Itse rahaston avaaminen ei vielä ole vaikuttavuudeltaan iso teko, mutta sen avulla on mahdollista vaikuttaa suomalaiseen liikuntakulttuuriin ja urheilumaailmaan suuresti pitkällä tähtäimellä. Haluamme itse tehdä, mitä pyydämme muita tekemään, ja lahjoitimme Paralympiarahastoon 200 000 euron suuruisen alkupääoman. Jatkossa me kaikki suomalaiset voimme yhdessä jakaa taloudellista vastuuta ja kehittää yhdenvertaista liikuntakulttuuria koko Suomen alueella, Juntunen jatkaa.
24.8. avattuun Paralympiarahastoon lahjoitettiin Paralympiakomitean alkupääoman lisäksi kahden ensimmäisen viikon aikana yhteensä 30 300 euroa. Lahjoituksia on saatu niin yrityksiltä kuin tekstiviestikampanjan kautta yksityishenkilöiltä.
Lahjoituksia Paralympiarahastoon voi tehdä sivustolla www.paralympiarahasto.fi.
Lue lisää:
Planet Companyn asiantuntija-arvio: Paralympiarahasto
Paralympiakomitean tähänastiset teot Leader Planet Companyna
Uusi Paralympiarahasto avaa kaikille väylän tukea paraurheilua ja yhdenvertaista liikuntakulttuuria
Paralympiakomitean vastuullisuusohjelma: Paraurheilu avaa ovia yhteiskuntaan
Planet Company vahvistaa Paralympiakomitean vastuullisuusteot
Kuvissa: 1) Henkilö luontopolulla opaskoiran kanssa, juoksija juoksuproteeseineen juoksuradalla, kehitysvammainen laskettelija laskettelurinteessä, ratakelaajia kiitämässä eteenpäin kilparadalla. 2) Paralympiarahaston Tokion paralympialaisten aikainen mainos, jossa ratakelaaja Amanda Kotaja vilkuttaa kilpa-asussaan, viesti "Me loistamme nyt - Auta suomalaista paraurheilua loistamaan jatkossakin" sekä ohjeet tekstiviestilahjoituksiin.