EPYG 2022: Väinö Rihtiä kiehtovat sokkopingiksessä vauhti ja teknisyys – eivätkä vasemman käden hanskatkaan mene enää haaskuuseen

Väinö Rihti

Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa 27.6.–4.7. järjestettävien European Para Youth Games -kisojen kahdeksasta lajista yhtä vaille kaikki ovat kesäparalympialajeja. Ainoa poikkeus on sokkopingis, joka ei – ainakaan vielä – kuulu paralympiaohjelmaan.

Järjestäjämaa saa ottaa EPYG-kisoihin niin sanottujen pakollisten lajien lisäksi myös omavalintaisia lajeja, ja näytöslajina mukaan voidaan valita myös ei-paralympialajeja. Suomi on vahva sokkopingismaa ja Pajulahdessa on vuodesta 2011 lähtien järjestetty vuosittain kansainvälinen sokkopingisturnaus Pajulahti Gamesin yhteydessä, joten sokkopingis oli luonteva valinta näytöslajiksi. Näin tapahtui myös edellisissä, kesällä 2019 Pajulahdessa järjestetyissä EPYG-kisoissa.

Suomea EPYG-kisojen sokkopingisturnauksessa edustavat turkulaiset Jyri Grönlund ja Väinö Rihti sekä helsinkiläissisarukset Juulia ja Paavo Tulisalo. Heistä Paavo Tulisalo on EPYG-kisojen ensikertalainen, muut kolme olivat mukana jo vuoden 2019 kisoissa.

Koko nelikko oli viime joulukuussa pelaamassa Liettuan Vilnassa nuorille sokkopingiksen pelaajille suunnatussa Golden Bat -turnauksessa, joten kansainvälistä pelikokemusta heiltä jo löytyy. Liettuassa Väinö Rihti ylsi pronssille voitettuaan pronssiottelussa Jyri Grönlundin.

– Helpompi tietysti lähteä EPYGiin nyt verrattuna edelliskertaan, kun on jo kokemusta kansainvälisistä peleistä. Olen EPYGin ja Liettuan turnauksen lisäksi pelannut kahdesti Pajulahti Gamesissä, 21-vuotias Rihti toteaa.

Kotimaan sarjassa Rihti päätti keväällä ensimmäisen kautensa korkeimmalla A-sarjatasolla. Suomen parhaat pelaajat ovat samalla maailman parhaimmistoa sokkopingiksessä, joten Rihti saa säännöllistä kokemusta kovatasoisista otteluista.

– Minun täytyy pystyä edelleen hiomaan tekniikkaani, saamaan lyöntitarkkuutta paremmaksi ja lisättyä lyöntivoimaa, jotta pystyn jatkossa haastamaan paremmin huippupelaajiamme, Rihti toteaa.

Rihti oli kokeillut sokkopingistä näkövammaisten lasten leireillä, mutta hän innostui lajista enemmän syksyllä 2013 Tampereen Apuvälinemessujen yhteydessä järjestetyssä Liikuntamaassa, jossa lajia pääsi kokeilemaan ajan kanssa. Sieltä hän sai myös tiedon, että sokkopingistä voi harrastaa säännöllisesti Turussa.

– Varsinais-Suomen Näkövammaisten toimistolla on kaksi sokkopingispöytää. Meitä käy noin 2–5 pelaajaa kerran tai pari viikossa treenaamassa ja kerran kaudessa järjestämme toimistolla myös Sokkopingiscupin osakilpailun, kertoo Rihti, joka käy myös VSN:n maalipallovuorolla pelaamassa, kuntosalilla ja uimassa sekä harrastaa talvisin laskettelua oppaan kanssa.

– Sokkopingis on aika tekninen laji, jossa on paljon eri lyöntitapoja. Pystyy loputtomasti kehittymään. Se on myös tosi nopea ja yllättäväkin peli, pallo voi tulla mistä vain ja erät voivat kääntyä 0–10-tappioasemastakin, Rihti toteaa.

Sokkopingiksessä käytetään suojustein topattua hanskaa mailakädessä, jottei kova pallo tee osuessaan pahaa jälkeä rystysiin ja kämmenselkään. Toinen käsi pitää vain tukea pöydän reunasta, ja siihen hanskaa ei tarvita. Millainen on siis sokkopingiksenpelaajien toisen käden hanskojen kohtalo?

– Itsekin olen oikeakätinen, kuten suurin osa muistakin pelaajista, joten vasemman käden hanskoja jäi yli silloin kun vielä käytin jääpallohanskoja. Nyt olen siirtynyt käyttämään maahockeyhanskoja ja niitä myydään yksittäisinä kappaleina, koska siinäkin lajissa hanskaa pidetään vain toisessa kädessä. Hanskat täytyy käytännössä tilata ulkomailta, niitä ei tavallisista urheilukaupoista löydy, kertoo Rihti, joka opiskelee tietojenkäsittelyä Turun ammattikorkeakoulussa ja on osa-aikaisena IT-tukihenkilönä Varsinais-Suomen Näkövammaisissa.

Pajulahden European Para Youth Games -kisat käydään 27.6.–4.7. Kisapäivät ovat 1.–3.7. Sokkopingiksen lisäksi lajeina ovat yleisurheilu, uinti, maalipallo, boccia, pöytätennis, judo ja pyörätuolikoripallo. Uintikilpailut käydään Helsingin Mäkelänrinteen uintikeskuksessa, yleisurheilukisat Nastolassa, Rakokiven urheilukentällä ja loput kuusi lajia Pajulahdessa.

 

VÄINÖ RIHTI

  • Syntynyt: 2000
  • Kotikaupunki: Turku
  • Yhdistys: Varsinais-Suomen Näkövammaiset
  • Luokka: B1 (sokkopingiksessä kaikki pelaajat B1–B3 pelaavat samassa sarjassa)

SUOMEN JOUKKUE EUROPEAN PARA YOUTH GAMES -KISOIHIN

SOKKOPINGISTURNAUKSEN OTTELUOHJELMA JA TULOSPALVELU