Fillari vieköön
Jos pyörä on laitettu syksyllä talvisäilöön ajokunnossa, niin todennäköisesti pyörän kevätkuntoon saattaminen ei vaadi isoja toimenpiteitä. Jotta pyöräilykauden aloitus onnistuu mukavasti, kannattaa muutamat asiat tarkistaa ennen ensimmäistä lenkkiä. Näin todennäköisesti vältetään lenkin keskeytyminen vian takia. Samalla ehkäistään lisävaurioiden syntyminen, lisätään ajomukavuutta ja ennen kaikkea varmistetaan turvallisuus.
Rengaspaineet: Säilytyksessä renkaiden ilmanpaine laskee, joten ne kannattaa tarkistaa ennen pyöräilemään lähtöä. Oikea rengaspaine riippuu renkaasta ja käyttötarkoituksesta, mutta liian tyhjä rengas lisää aina vierintävastusta ja lisää puhkeamisriskiä. Samalla kannattaa tarkastaa renkaan kunto silmämääräisesti.
Jarrut: Jarrujen toimivuus on tärkeää turvallisuuden kannalta. Jarrupalojen kulutuspinnan määrä on syytä tarkistaa aika ajoin. Jos pinta on kulunut kokonaan pois, niin jarrujen käyttö vahingoittaa jarrulevyä tai vannetta, eikä jarruteho ole hyvä. Jos kulutuspintaa on jäljellä, mutta jarruvipu painuu liian syvälle, sitä on mahdollista säätää vaijeria kiristämällä tai jarruvivun etäisyydensäätöruuvista.
Vaihteet: Vaihdevaijeri voi venyä vähän säilytyksen aikana eivätkä vaihteet vaihdu täsmällisesti. Usein tämä on korjattavissa vaijerin pikasäätöruuvista vaijeria kiristämällä. Säätöruuvi on yleensä vaihdevivun päässä tai alhaalla vaihtajassa. Säätäminen kannattaa aloittaa pienillä muutoksilla ja kokeilla paraniko tilanne. Joskus vaijerissa voi olla mutka, jonne jää vettä joka ruostuttaa vaijerin. Rasvaaminen voi auttaa tähän.
Laakerit: Laakerit voi löystyä, jolloin niihin tulee välystä eli väljyyttä, joka aiheuttaa ylimääräistä kolinaa ajettaessa. Kun laakeri löystyy, välys usein lisääntyy pikkuhiljaa ja kasvaessaan voi aiheuttaa riskin laakerin pettäessä. Toinen ongelma tulee, kun laakeriin pääsee vettä ja laakeri ruostuu, jolloin se pyörii tahmeasti ja lisää polkemisvastusta. Laakerien tilanne on syytä tarkistaa aika ajoin. Laakereita on pyörän navoissa, keskiössä eli akselissa, johon poljinkammet kiinnittyvät, polkimissa ja ohjauslaakerissa. Tarkista ettei niissä ole välystä ja että ne pyörivät herkästi.
Ketjut: Ketjujen puhtaanapito ja voitelu vaikuttaa paljon polkemisen keveyteen. Säännöllinen puhdistus ja rasvaus kannattaa. Rasvatut ketjut eivät myöskään kitise ärsyttävästi.
Rasvaaminen ja pikasäätöjen tekeminen onnistuvat kaikilta, mutta isommissa huolloissa kannattaa kysyä kokeneemman neuvoa tai viedä pyörä huoltoon, jotta asiat tulee tehdyksi asianmukaisella tavalla. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä ja pyöräily on turvallista.
P.S. Artikkelin kuvissa olevia pyöriä, ja monia muita, voi vuokrata käyttöönsä Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA:lta.
Teksti: Anssi Kantonen, apuvälineteknikko-opiskelija ja intohimoinen pyöräilyn harrastaja
Kuvat: SOLIA:n arkisto