Sensovalmennus – suorituskyky pois lentokonetilasta

Marjo Remes

Olen Marjo Remes, ja olen itse henkilökohtaisen valmentajan avulla noussut elinsiirtopotilaasta MM-tason kilpaurheilijaksi. VAU:n kautta hain Ahos-apurahaa, jonka avulla minulle aukesi hieno mahdollisuus opiskella toiminnallista neurotiedettä. Toiminnallinen neurotiede mahdollistaa jokaiselle henkilökohtaisesti oikean tavan kuntouttaa, liikkua ja toimia arjessa vammasta tai rajoitteista huolimatta.

Sensovalmennus

Sensomotoriikka voidaan lukea osaksi toiminnallista neurotiedettä. Sen avulla voidaan ymmärtää aivojen, aistien sekä hermolihasjärjestelmän luontaista toimintatapaa. Jokaisella yksilöllä on oma synnynnäinen tapansa toimia. Alan yritysten käyttämän menetelmän avulla pyritään selvittämään myös muun muassa yksilön motorinen kuva, tukirangan taipumus sekä hermolihas- ja refleksijärjestelmän tilat. Sensomotorisen metodin voidaan ajatella olevan aistien, aivojen, tukirangan ja hermolihasjärjestelmän poikkitieteellistä toimintaa. Sensomotoriikan ajattelutavan mukaan yksilöllisillä eroilla pystytään vaikuttamaan oppimisen tehokkuuteen ja suorituskykyyn. Sensovalmennus yhdistää yksilön kognitiiviset, emotionaaliset/mentaaliset sekä motoriset ominaisuudet. Sensomotorista valmennusta käytetään niin urheilijoilla kuin yrityselämässäkin.

Sensovalmennuksen avulla yksilövalmentaminen muuttuu muutaman pykälän vielä enemmän yksilöllisemmäksi, kun mukaan otetaan sensomotoriikka. Käytännössä se tarkoittaa, että testaan jokaisen asiakkaan ja otamme tämän kaiken tiedon käyttöön treeneihin. Parasta tässä on se, ettei mikään ole lajisidonnaista. Tiedot voi viedä lajiin kuin lajiin. Tämän alkuvuoden satoa on mm. käsillä seisoja, jolle korjattiin kämmenien painopistettä ja katsetta. Voimannostajalle voimantuottoon otettiin avuksi profiilinmukainen selän asento, seitsenottelijalle vaihdettiin lähtöasennot ennen lajisuoritusta. Näin jokainen asiakas saa oikeasti henkilökohtaista valmennusta.

Ja mitä tämä kaikki tarkoittaa suomeksi, otetaanpa vaikka esimerkiksi älypuhelin, joka on kaikille tuttu. Onko suorituskykysi, ja tässä tapauksessa sitä verrataan kuuluvuuteen, neljällä palkilla ja data kulkee aivoista lihaksiin niin nopeaa kuin lajisi vaatii? Vai onko suorituskykysi yhdellä palkilla tökkivä yhteys ja data ei oikein kulje, treeni takkuaa, tekniikkavirheet jarruttavat ja tulee rasitusvammoja? Hermostotyyppejä on 16 erilaista, joten se oppikirjakyykky, tietty juoksu- tai lähtöasento eivät ole kuin yhdelle hermostotyypeistä optimaalisin. Sensovalmennus tähtää siihen, että saat työkaluja, miten hermostosi saadaan full signal -tilaan.

Sensovalmennuksessa minulla on tavoitteena saada asiakkaalle hyvä tietämys oman hermoston toiminnasta. Silloin tietoa voi soveltaa kaikkeen: liikkumiseen, työelämään, sosiaalisiin suhteisiin jne. Uskallan luvata, että VAU-efektejä on luvassa!

Kannatta kokeilla, jos mahdollista!

Marjo Remes

Mikä on Ahos-apuraha?

Ahos-apuraha on tarkoitettu uusien ideoiden hakemiseen ja vammaisten henkilöiden liikkumismahdollisuuksien kehittämiseen. Ahos-apurahaa voidaan myöntää vammaisurheilun ja -liikunnan parissa toimivalle tai aloittelevalle ohjaajalle, valmentajalle, kouluttajalle tai urheilijalle kotimaisiin tai ulkomaisiin opintoihin. Opintojen tai koulutustilaisuuden tulee liittyä vammaisurheiluun tai -liikuntaan. 

Lisätiedot: https://www.vammaisurheilu.fi/palvelut/koulutus/ahos-apuraha