Niin paljon luontoa, mutta niin vähän tarjottavaa erityisryhmille
Luonto kaikille -hankkeen ja Selkäydinvammaiset Akson ry:n luontoliikuntapilotti Evolla 8.–11.8.2019
Selkäydinvammaiset Akson ry ja Luonto kaikille -hanke järjestävät yhteistyössä luontoliikuntapilotin Evon retkeilyalueella Kanta-Hämeessä 8.–11. elokuuta.
Pilotin tarkoituksena on kehittää selkäydinvammaisille henkilöille suunnattuja luontomatkailupalveluja. Pilotin ohjelmaan kuuluu muun muassa luontokuvausta, nuotioruokailua, kalastusta ja melomista. Osallistujat pääsevät myös kokeilemaan luontoliikunnan apuvälineitä.
– Suomi on maa, jossa on ainutlaatuisen hieno luonto ja paljon siihen liittyvää matkailutoimintaa, mutta hämmentävän vähän palveluja, joissa on huomioitu erityisryhmien tarpeita. Tätä problematiikkaa Luonto kaikille -hankkeessa yritetään ratkoa yhteistyössä luontomatkailualan yrittäjien ja muiden toimijoiden kanssa, avaa hankkeen projektipäällikkö Petri Rissanen Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:sta.
Aksonin pilotin tukikohtana toimi Evon metsäopiston Rahtijärven kämppä, jossa esteettömyys on huomioitu hyvin. Osallistujat yöpyvät kämpällä, mutta heille tarjotaan myös mahdollisuutta yöpymiseen teltassa.
– Meillä on sekä tavallisia telttoja että puiden varaan irti maanpinnasta viritettäviä Tentsile-telttoja, jotka soveltuvat sikäli hyvin pyörätuolin käyttäjille, että telttaan mentäessä ei tarvitse tiputtautua maanrajaan asti ja painehaavaumien takia ei tarvitse pelätä, kun ei nukuta kovalla maalla. Yleensäkin pilotissa käydään läpi, millainen teltta on hyvä pyörätuolinkäyttäjälle, Rissanen sanoo.
Torstaina osallistujat saapuvat Rahtijärvelle ja ohjelmassa on esittäytymistä ja saunomista. Perjantaina eräopas Raija Vuori opastaa osallistujia luontokuvauksen saloihin. Päivän toinen teema on retkiruokailu. Osallistujat pääsevät tutustumaan eräopas Risto Karjalaisen ohjauksessa retkikeittimen käyttöön ja avotulikokkaukseen.
Lauantaina pilottiin osallistujat siirtyvät Rahtijärveltä Evon retkeilyalueen länsilaitaan Niemisjärvelle, jossa on esteettömät laituri, tulipaikka ja käymälä. Vesa ja Marjo Meritähden Seastar Oy vie osallistujat kalastamaan laiturilta, veneestä ja kanootista. Illalla Rahtijärvellä on ohjelmassa taas nuotioruokailua, parhaassa tapauksessa päivän mittaan saatuja kaloja valmistaen.
Sunnuntaina ennen kotiin lähtöä on vielä ohjelmassa leiriolympialaiset, jotka sisältävät erilaisia sovellettuja pihapelejä.
Pilotin pohjalta täytetään osallistujapalautteen pohjalta ja yhteistyössä pilottiin osallistuneiden yrittäjien kanssa omat tuotekorttinsa kalastuspäivästä, valokuvauksesta ja retkiruokailusta.
– Tuotekortteihin tulee tieto siitä, mitä kortissa kuvaillun toiminnan toteuttaminen vaatii ja millaisia asioita tulee ottaa huomioon. Siinä on mm. turvallisuussuunitelma ja esittelyteksti, jota voi käyttää nettimainonnan pohjana. Ajatuksena on, että hankkeen päätteeksi tuotekortit olisivat vapaasti alan yrittäjien hyödynnettävissä, Rissanen sanoo.
Luonto kaikille -hanke on 2,5 vuoden mittainen (2018–2020) ja sen toteuttavat yhteistyössä Lahden ammattikorkeakoulu (LAMK), Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU sekä Metsähallituksen Luontopalvelut. Hanke sijoittuu Kanta- ja Päijät-Hämeeseen siten, että Päijänteen alueella keskitytään kalastus- ja vesiretkeilypalveluihin ja Kanta-Hämeessä Evon retkeilyalueella sekä Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoissa enemmän metsässä retkeilyyn.
Lisätiedot Luonto kaikille -hankkeesta TÄÄLTÄ
Lisätiedot hankkeen pilottitapahtumista TÄÄLTÄ