Jenni Arteli kertoo Oittaan luontoliikuntatapahtumassa esteettömyydestä ja yhdenvertaisuudesta erityislapsiperheen äidin näkökulmasta

Artelin perhe metsäretkellä

YHDENVERTAISEN LUONTOLIIKUNNAN KOKEMUSPÄIVÄ ESPOON OITTAALLA 9.6. – LUE LISÄÄ JA ILMOITTAUDU MUKAAN

Jenni Arteli on kahden erityislapsen äiti, koulutettu kokemusasiantuntija ja aktiivi Leijonaemoissa. Artelin perhe tykkää liikkua luonnossa ja Jenni on kertomassa näistä teemoista torstaina 9. kesäkuuta Espoon Oittaalla järjestettävässä yhdenvertaisen luontoliikunnan kokemuspäivässä.

”Kahdella lapsellamme on kummallakin omanlaiset tarpeensa esteettömille ratkaisuille. Toisella ne liittyvät vaikeaan liikuntavammaan, toisella taas neuropsykologisiin haasteisiin.

Oma ajatukseni onkin, että esteettömyys ei ole vain ramppeja portaiden päällä, vaan hyvin monimuotoinen kysymys. Näen, että viime vuosina olemme oppineet ajattelemaan esteettömyyttä innovatiivisemmin ja se on avannut ovia niille, jotka eivät ehkä aiemmin ole kokeneet saaneensa esteettömyysratkaisuista apua.

Perheenäitinä ajattelen, että meillä on samanlaiset tarpeet päästä ulkoilemaan ja kokemaan elämyksiä luonnossa kuin kellä tahansa muulla, jotka kokevat luonnossa liikkumisen tärkeäksi. Se, että perheessä on vammainen lapsi, ei muuta ajatusmaailmaa siitä, että haluamme saada näitä kokemuksia.

Olemme olleet paljon Malikkeen tapahtumissa ja löytäneet hyviä apuvälineitä luonnossa liikkumiseen. Olemme myös olleet vetämässä Leijonaemojen ja Malikkeen yhteisviikonloppua. Olemme saaneet ymmärrystä verkostoista ja tiedämme, mistä tukea ja tietoa löytyy. Yksi isoimmista esteettömyysasioista on saada etukäteen tieto siitä, onko kohteessa esteellistä vai ei.

Esityksessäni Oittaan tapahtumassa ajattelin näyttää hauskoja kuvia perheemme muka-esteettömiltä retkiltä. Esteettömyys on sanana hirveän laaja, ja kaikille se ei selvästikään tarkoita samaa. Olemme helppokulkuiseksi mainostetulla reitillä kantaneet pyörätuolia juurakoiden yli.

Sen eteen on tehtävä töitä, että ihmisillä olisi aito ymmärrys esteettömyydestä ja se sanana tulevaisuudessa tarkoittaisi kaikille samaa. Esteettömyys on myös jokaisen perusoikeus ja on tärkeää lisätä ymmärrystä siitä, että halut ja toiveet erilaiseen toimintaan voivat erityislasten perheilläkin olla hyvin samankaltaiset kuin vammattomien lasten perheillä.”

Kuva: Soile Honkala