Helmikuussa hiihdetään

Pysty- ja kelkkahiihtoa (kuva: SIU:n arkisto)

Helmikuun Kuntokuun teemana on hiihto, johon annetaan vinkkejä ja kannustetaan harrastamaan siellä, missä se on mahdollista. Lumitilanne kun on niin erilainen valtakunnallisesti. Näillä sivuilla asiantuntijana ja vinkkien antajana toimii VAU:n valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen, joka itsekin viihtyy ladulla.

Mitä on hiihtäminen?

Tällainen selitys löytyi Wikipediasta: ”Hiihto on etenemistapa, jossa liu'utaan (yleensä lumella) eteenpäin suksilla ja usein lisäksi hallitaan liikkumista sekä työnnetään lisää vauhtia sauvoilla. Hiihto on alun perin kehitetty helpottamaan liikkumista talvella lumisessa maastossa. Nykyään hiihto on jakautunut useaksi alalajiksi ja se on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna liikuntamuotona. Nykyisestä urheiluluonteestaan huolimatta hiihtoa käytetään yhä myös vapaaseen liikkumiseen talvisen luonnon helmassa.”

Tähän etenemistapaan liittyvät oleellisina osina välineet, tekniikka ja sää sekä tietenkin oheisharjoittelu, jota voidaan tehdä monipuolisesti niin sisätiloissa kuin muinakin vuodenaikoina. Aloitetaan kuitenkin ensin siitä, miten pääsee alkuun ja mitä pitää huomioida.

Pukeutuminen

Hiihtäminen on fyysistä itsessään, joten suorituksen aikana tulee lämmin. Ylipukeutuminen on tyypillistä, ja moni aloittelija on hiestä märkä ennen kuin on päässyt edes ladulle. Kerrospukeutumista suosimalla pääsee hiihtäjä hyvään lopputulokseen, jolloin vaatetta voi vähentää tarvittaessa. Tuulelta on hyvä suojautua, joten materiaalivalinnat päällysvaatteissa kannattaa huomioida. Myös aluskerraston on hyvä olla hengittävää materiaalia. Pakkasella paleltuvat helposti sormet, varpaat, silmät, korvat ja poskipäät. Silmiä voi suojata laseilla ja pään seutua, esim. niskaa, huivilla tai hupulla. Tuttua reittiä hiihtävä oppii nopeasti pukeutumaan oikein ja kokeilemalla. Pidemmälle ja tuntemattomalle reitille lähtiessä on hyvä ottaa reppu matkaan, jolloin vaatetta voi lisätä tai vähentää taukopaikoilla. Lenkille lähtiessä on hyvä olla viileä olo, jotta liikunnalla voi hakea ja säädellä sopivaa lämpöä kroppaan.

Välineet

Hyvä on päättää ennen kauppaan menoa, haluatko perinteisen vai vapaan hiihtotyylin välineet. Välimallin välineitä molempiin tyyleihin ei oikein ole. Tällä hetkellä on hyviä voitelemattomia ”heti valmiita” karvapohjasuksia, jolloin ei tarvitse osata ja panostaa suksien voiteluun. Hiihdon aloittaminen on tällöin helppoa. Nykyään suksia hankkiessa on tärkeämpää suksen jäykkyys kuin pituus. Ammattitaitoiset myyjät osaavat opastaa myös painon mukaan sopivan jäykän ja mittaisen suksen. Suksen mitta on noin 10–20 cm henkilöä itseään pidempi. Sauvan mitta, riippuen tyylistä ja hiihtokokemuksesta, on noin 10–30 cm hiihtäjän mittaa lyhyempi.

Jos et itse halua ostaa heti välineitä, niin kelkkahiihtoon sopivia välineitä voi vuokrata www.välineet.fi-sivuston kautta ja pystyhiihdon välineiden lainausta tai vuokrausta kannattaa kysellä kaupungin liikuntatoimesta tai hiihtoseurasta.

Olosuhteet

Aloittelevan hiihtäjän kannattaa etsiä maasto, joka on loivapiirteinen ainakin aluksi. Mukavampi on hiihtää pikkupakkasessa kuin vesisateessa, lumipyryssä tai kovassa pakkasessa. Jos mahdollista valita, niin hakeutuu ladulle, joka ei ole ruuhkaisin ja kilpahiihtäjien suosima. Myös lähiseudun ladut kannattaa kartoittaa, jolloin hiihtämään lähteminen on helppoa.

Seuraavaksi muutama vinkki, joilla saat käsiin puhtia jo ennen hiihtokauden alkua ja sen aikanakin.

  1. Etunojapunnerrus seinää tai pöytätasoa vasten. Tee 3 x 30kpl tai 1–2 minuutin sarjoja lihaskestävyyden parantamiseksi.
  2. Tasa- tai vuorohiihto kuminauhalla. Katso video TÄÄLTÄ.
  3. Tasapainoharjoitus hiihtäen (paikallaan hiihto)
    • Seiso yhdellä jalalla ja hiihdä vuorohiihtoa siten, että toisen jalan polvi nousee ylös ja kädet heilahtavat sen mukaan.
    • Tee usea toisto ja vaihda jalkaa, jonka varassa seisot.
    • Kelkkahiihtäjä voi harjoittaa samaa liikettä istuen tasapainotyynyn päällä ja tehdä hiihtoliikkeittä käsin.

Mukavia hiihtokelejä! Seuraavat vinkit viikolla 7, jolloin pureudumme hiihdon tekniikkaan.